DSC 0169-700px

Det hele foregår normalt på Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke, og der er gratis adgang. Ændringer i programmet ses bedst på denne hjemmeside.

 

Lørdag 5. oktober kl. 10-14 Æblemarked
Æblepresning. Æblemarked. Bondens mad. Østsjællands Harmonika Orkester. Gamle lege.

Tirsdag 15. oktober kl. 15.30-18.30 Lysfest
Roelygter. Pynt selv glas til lysfesten. Kartoffeltryk. Sang.

Fredag d. 1. november kl. 19.30
Jazzmusiker optræder på møllen.

Lørdag 30. november kl. 11-15 Jul i Egedal
Udvidet julemarked! Indvielse af laden, der har fået nyt tag, og den nye formidlingshytte.
Lav din egen juledekoration. Juleklip, gløgg, bål, klatkager, fladbrød, klejnekogning, æbleskiver.

8. november 2016 blev Ølstykke julemærke afsløret af borgmester Willy Eliasen på Skenkelsø Mølle med Lokalhistorisk Forening som vært. Det er nr. 33 i serien fremstillet af Ole Bjørn Andersen.
2016Julemaerke

Folkedragter

Hvordan gik folk klædt i 1700- og 1800-tallet?

Ølstykke Historiske Forening holder ekstra åbent lørdagene i oktober og november fra kl. 10-14 samt søndag den 13. november. Der er gratis adgang.Se det på særudstillingen på Skenkelsø Mølle Museum i perioden oktober - november 2016. De pragtfulde egnsdragter har tidligere været vist i det store udland og på mange af vore danske museer.

 

Tirsdag den 4. oktober 2016 afholdt Ølstykke Historiske Forening og Skenkelsø Mølle Museum et foredrag med Esther Grølsted på Ølstykke Bibliotek.

Esther fortalte meget levende om sit arbejde for Nationalmuseet med undersøgelser af folkedragterne, som opbevares der. Ikke kun om dragter på museer men også om dragter på billeder. Bla. fortalte hun meget om en frise i Grundtvigs hus, hvor der rundt på væggene er malet folk i dragter fra forskellige egne her i Danmark, men også fra Grønland, Island, Færøerne og de Vestindiske øer. Kommer man forbi en dag, kan man spørge i porten, om det er muligt at komme ind og se frisen.

Esther havde mange billeder med af hovedtøjer, det ene flottere end det andet. Hun gennemgik også de forskellige tidsaldre fra omkring 1750 - 1850 og om, hvordan moden skiftede.

Til sidst fortalte hun om udstillingen på Skenkelsø Mølle Museum, om dukkernes rejse rundt i Danmark, Europa og USA.

Der var mødt ca. 30 tilhørere, som fik en god indføring i vores forskellige folkedragter. I pausen kunne der købes kaffe og kage og kigges på nogle af de ting, Esther havde med. En rigtig god og udbytterig aften for de fremmødte.

Hanne

IMG 20160918 102710På  messen i Smørumhallerne søndag d. 18. september 2016 havde Ølstykke Historiske Forening en stand med diverse brochurer, bøger, gamle billeder og ikke mindst en gættekonkurrence.

Der var lagt ti forskellige gamle ting op, som folk så skulle gætte hvad var. Det var virkelig morsomt at stå og lytte til de mest utrolige diskussioner om, hvad det kunne være og ikke være.

Rigtig mange havde gættet på, at en alenstok var en lineal til måling af dybde i ølkar. En hængelås af jern blev til opbevaring af sortkrudt - sikke et brag det kunne have givet! Den sjoveste var et værktøj til måling af rørs diameter, som blev antaget for at være til måling af spædbørns kranier.

Folk stod virkelig længe og funderede over hver enkelt ting. Der er kommet 61 besvarelser. Jeg synes, det er flot, at så mange tog sig god tid til at kigge på tingene. Ud af de 61 besvarelser havde de fleste fem rigtige, der var tre med alle 10 rigtige, og tre med 9 rigtige.

De heldige vindere af Ølstykkebogen har alle fået besked om, at de har vundet:

10 rigtige: 

  • Oskar Døring
  • Jens Jørgen Nygård
  • Heike von Munchow.

9 rigtige:

  • Grethe Petersen
  • Sidsel Brandt
  • Erik Sonne

Messen var en god dag med mange besøgende, og jeg nød at være med derinde.

Hanne Møllekone