DSC 0169-700px

Der er desværre med seneste Nyt om Gammelt omdelt indbetalingskort, der ikke kan benyttes i bank eller på posthuset/i postbutikken. Ved betaling via netbank anvendes regnr. 1551, konto 7170467.

Fejlen er ikke opstået hos kassereren, men hos "trykkeren" (der også står for denne hjemmeside...) Der kommer opdatering her på siden, når bestyrelsen har talt sammen. I mellemtiden siger jeg undskyld for besværet!

Nils F.

Ølstykke Historiske Forening afholder ordinær generalforsamling tirsdag den 24. februar 2015 kl. 19.30 i møllehuset på Skenkelsø mølle.

Dagsorden:

1. Valg af:
    a) dirigent.
    b) referent.

2. Beretning om foreningens virksomhed i det forløbne år.

3. Økonomi
    a) Forelæggelse af det reviderede regnskab for 2014 til godkendelse.
    b) Godkendelse af budget for 2015.
    c) Fastsættelse af kontingent for 2015.

4. Behandling af indkomne forslag.
    Forslag, der ønskes behandlet af generalforsamlingen, skal være afleveret skriftligt til formanden senest 10. februar 2015, kl. 12.00 på adressen Lærkevej 9, 3650 Ølstykke, tlf. 4717 53 74, e-mail: joyped(snabela)cdnet.dk

5. Valg af
    a) 4 medlemmer til bestyrelsen for to år.
        Efter tur afgår:

Henrik Jensen (villig til genvalg),
Kaj A. Frandsen (villig til genvalg),
Arne Würtzen (ønsker ikke genvalg).

    b) 2 suppleanter til bestyrelsen for et år.

       Afgående suppleanter:

Johanna Beck Jensen (villig til genvalg),
Ole Petersen (ønsker ikke genvalg).

6. Valg af
    a) revisor for et år.
        Afgående revisor: Nils Finken,
    b) revisorsuppleant for et år.
        Afgående revisorsuppleant: Bjarne Larsen.

7. Eventuelt.

 

Peder R. Iversen
Formand

Efter generalforsamlingen:
I lighed med tidligere år er foreningen vært ved kaffe m. kage, og i løbet af aftenen bydes på øl/vand til de tørre ganer efter en forhåbentlig livlig debat.

Hvad er Ølstykke Historiske Forening?

Vi skal tilbage til en lørdag eftermiddag i oktober 1969, hvor en snes historisk interesserede borgere fra Ølstykke satte hinanden stævne ved jættestuen Møllehøj. De fremmødte var ved dette besøg enige om, at Ølstykke manglede en forening af historisk art. Dette blev initiativet til, at der 3. december på Svanholmskolen var stiftende generalforsamling med 30 fremmødte lokalhistorisk interesserede Ølstykkeborgere, og derved var Ølstykke Historiske Forening en realitet.

Ambitionerne var gode og aktiviteterne flittige, så en hemmelig loge to år efter gav os en humørfyldt pris. Nemlig et par graveskeer og en flintesten som råmateriale til en flintøkse. Logens navn var "De Ølstykke Krudtugler", som stadig er hemmelig og ikke findes mere.

Skenkelsø mølle blev købt af kommunen i 1972, og Historisk Forening så straks ideen med møllen som Ølstykkes vartegn. Nationalmuseet fandt møllen for ung, så Ølstykke Kommune måtte selv stå for møllens bevarelse. I 1975 lavede Historisk Forening et besøg på møllen, og samme år søgte vi om at anvende bygningerne til opbevaring af større historiske effekter. Det blev bevilget, mens småting som billeder og bøger blev samlet på biblioteket.

Året 1977 startede man "Lørdage på møllen", som var 4 mølledage hvor kommunens borgere som hyggestund kunne give en hånd med ved at reparere indleverede redskaber og husgeråd. Samme år startede foreningens medlemsblad med en opfordring om at lave foreningens bomærke. Det blev så det, vi kender i dag, nemlig "Storhånden", en helleristning fundet i Svestrup. Medlemsbladet er i dag på sin 39. årgang med navnet "Nyt om Gammelt".

Møllehuset blev i 1978 ramt af et lynnedslag og nedbrændte. Hen over to år blev det genopført med henblik på foreningslokaler og museumsrum med førsteret for Historisk Forening. Samtidig havde foreningen istandsat møllebygningen, så det hele i 1980 fremstod som et lokalmuseum under kulturelt udvalg i kommunen. Desværre knækkede et par vinger i en storm året efter, men heldigvis ofrede kommunen udgifter til helt nye vinger, så vores store drøm om et aktivt lokalt museum kunne planlægges midt i firserne.

Blandt medlemmerne blev der dannet et møllelaug, som kom på møllerpasserkursus med det mål, at møllen skulle snurre og male mel. Drømmen om det arbejdende museum blev hermed født, og allerede i starten af halvfemserne var besøgsantallet oppe på 1000 personer om året. Vi solgte dog stadig mel fra elektriske kværne, indtil vi i 1995 fik mod og ekspertise nok til en prøvekørsel med den gamle mølle. Alle krydsede fingre, for det er jo voldsomme kræfter at sætte i gang af en flok mølleamatører. Alle medlemmer stod med klumper i halsen, da de store vinger begyndte at bevæge sig, og snurret har de gjort lige siden. Nemlig hver tirsdag og lørdag når vinden er gunstig.

Sejl sættes i april og tages først ned omkring oktober. Det er også i det tidsrum, vi i dag holder mølledage, nemlig de første lørdage i måneden fra kl. 10-14 henover hele sommeren. Vi starter i maj med majstang, som børnene pynter med blomster. Derefter folkedans og korsang m.m.

Er vinden gunstig, snurrer møllen og maler økologisk mel, som kan købes og tages med hjem. Vi har også kaffe og hjemmebag til hygge ved de små borde. Juni er håndarbejdets dag, juli er gammeldags børnetivoli, og sådan fortsætter det med forskellige temaer hver første lørdag i måneden, indtil halloween og julestue afslutter mølleåret. Ud over mølledage har vi forskellige aktiviteter for børn. Dagene bliver altid annonceret i den lokale avis og på hjemmesiden.

Ølstykke Historiske Forening har generalforsamling hvert år i februar måned, og alle med historisk interesse kan melde sig ind her eller hos vores kasserer Preben West Nielsen på tlf. nr. 47 17 80 91 eller skrive en e-mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og modtage en tilmelding og velkomsthilsen.

Ølstykke Historisk Museum er en del af lokalhistorisk arkiv, som enhver også kan henvende sig til om Historisk Forening. Ring blot til Museumsleder Rolf Kjær Hansen på tlf. 72 59 77 70.

Medlemskabet koster i 2015 kun 125 kr. for single og 175 kr. for par.

Vores adresse er: Skenkelsø Mølle, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke. Find adressen på kortet (åbner i nyt vindue).


Med venlig hilsen
Ole Bjørn Andersen, sekretær

Medlemsfordele

Som medlem af Ølstykke Historiske Forening får du adgang til

  • Fire numre om året af bladet Nyt om Gammelt
  • Elektronisk udgave af gamle numre af bladet via hjemmesiden (vises i PDF-format)
  • Et levende fællesskab i lokalområdet
  • En guldgrube af viden om Ølstykke og omegn
  • Referater fra bestyrelsesmøder og anden information forbeholdt medlemmer
  • Mulighed for at deltage i vedligehold og drift af mølle og museum med brug af solidt, traditionelt håndværk
  • Mulighed for at deltage i udflugter og interne foredrag.

Kontingent

For 2016 er kontingentet

  • for enkeltpersoner 125 kr.
  • for par 175 kr.

Overfør beløbet med navn, adresse, telefonnr. og meget gerne mailadresse til foreningens konto i Danske Bank:

Regnr. 1551, konto 7170467

MobilePayIkonNyhed!

Du kan også betale via MobilePay på din smartphone: Overfør beløbet til telefon 41 43 44 77 (som modtager står "Nils Finken"). Telefonnummer og navn overføres automatisk, men skriv gerne din adresse.

Hvis du ikke allerede har MobilePay, kan du hente programmet til din smartphone herunder:

download googleplay  download appstore  download wpstore

Så vil foreningens kasserer kontakte dig, og du vil snart efter modtage seneste nummer af foreningens blad Nyt om Gammelt.

Underkategorier

Foreningens elektroniske nyhedsbreve til interesserede.