Udskriv

ERINDRINGSBILLEDE

Marienlyst

Af Ole Bjørn

Dengang at vejen fra Ballerup mod Frederikssund gik forbi ejendommen Marienlyst, var krydset A6 og Frederikssundsvej et farligt og trafikeret kryds. Der var hver weekend kaos og køer ved dette kryds, indtil omfartsvejen blev anlagt.

ErindringsbilledeSkråt overfor Marienlyst lå en Shelltank med service og bilreparation, hvor mange fra Ølstykke Stationsby fik deres biler vedligeholdt hos bestyreren Knud Verner.

I 1974 købte Ølstykke kommune Marienlyst, med planer om at omdanne den til medborgerhus. Lions Club og siden FDF var de første til at sætte gården i stand.

Siden blev det opholdssted for Genbrugsgruppen med salg af brugbare effekter indsamlet fra borgere i området. At stedet blev benyttet, var med til at stedet ikke gik i forfald, og kommunen hjalp også til med et nyt tag.

Genbrugsgruppen havde stor succes med deres indsamlede brugbare ting, som de solgte ud af til fornuftige priser. Jeg kan stadig huske det bøvl der var på Frederiksborgvej, hver gang Genbrugsgruppen havde udsalg på Marienlyst, og hvor politiet ofte blev tilkaldt pga. fejlparkerede biler.

Pladsen blev dog snart for trang og parkeringsforholdene ligeså, så Genbrugsgruppen måtte flytte til en gård på Langdyssevej, hvor den stadig har til huse.

Marienlyst blev derefter solgt til et byggefirma, som har revet den gamle gård ned og vil bygge rækkehuse på stedet.

Historisk var det sognefoged Jens Peter Hansen fra Udlejregård, der i 1909 byggede denne gård til sin datter Karen og svigersønnen Christen Sylvest Nielsen. Gården blev døbt Marienlyst og navnet stammer fra svigersønnens fødegård i Frederikssund. Det er en tro kopi af Toftehøjgård, som Jens Peter Hansen byggede til sin søn Hans Jensen Hansen i 1906.

På billedet kan man se hvordan Marienlyst engang har prydet landskabet ud mod Udlejrevej og Frederiksborgvej.

Visninger: 3330