DSC 0169-700px

Brødbagning

Strutter, også kaldet simlen og veggen, omtales som kloster- og fastebrød. Det er en formem spise for de få. Safran var en højt skattet lægeurt og vel nok den mest kostbare, som blev anvendt i disse fastebrød. De blev spist til fastelavn og var et festmåltid. Brød har været kendt, lige siden folk begyndte at dyrke korn.

Brødet blev bagt på sten i bålet.I middelalderen blev der bygget murede brødovne. Hverdagsbrødet blev bagt af rugkornet, som blev formalet mere eller mindre. Det var også tit, det blev blandet med ærte- eller linsemel. I de perioder, hvor der var hungersnød i landet, blandede man kornet med byg, havre og endda med avner eller bark. I 1350 var det rigtig slemt, så sagde man ”hellere et halvt brød end intet brød”.

Man bagte rugbrødene store, så når man skar dem, udgjorde skiven tallerkenen og blev kaldt for en brøddisk.
Når man skulle have fint brød, blev det bagt af sigtet rugmel. Det blev så kaldt sigtebrød eller sigtekage. Hvedemelet var selvfølgelig det fineste og meget eftertragtet, men der blev ikke dyrket ret meget her i Danmark. Hvedemelet blev importeret i små mængder og derfor meget fint og dyrt.

Allerede omkring 1200-tallet indeholdt købstadslovgivningen ordninger for bagerfaget. Der skulle fremstilles brød af mel af god kvalitet. Fra 1500 tallet kendes brødtaksten på brød; den blev reguleret efter den aktuelle kornpris, der blev fastsat 2 gange om året: Påskedag og Mikkelsdag (29. september).

Her er nogle eksemper på brødtaksten, og det fremgår tydeligt, hvilke år høsten var god eller dårlig. Dette er prisen på strutter:
År 1540 vægt 8 lod (125g) pris 4 stk/1hvid
År 1550 vægt 8 lod (125g) pris 1 penning
År 1559 vægt 4 lod ( 63g) pris 1 penning
År 1581/1590 vægt 5 lod (78g) 1 skilling
År 1683 vægt 12 lod (188g) 1 skilling.

Opskrift på Strutter
1 kg hvedemel
5 g gær
2 tsk salt
ca. ¾ l tempereret vandsafran (gurkemeje)

  1. Gæren udrøres i 4 dl vand. Mel, salt samt stødt safran kommes i, og dejen æltes. Vand tilsættes dejen, til den er blød og smidig. Dejen tildækkes og stilles til hævning et lunt sted 3-4 timer.
  2. Dejen æltes igennem og formes til strutter. Brødene tildækkes med et klæde, hæver på et lunt sted ca. 30 min.
  3. Pensles med koldt vand. Bages i en forvarmet ovn ved 250 grader C. Efter 5 min. skrues ned til 200 grader C. Bages færdig i ca. 10 min.

God fornøjelse!
Hanne