DSC 0169-700px

Egedals flotte historiske vindmølle fejrede 125 års fødselsdag søndag d. 19. juni 2016

kageOmkring 300 børn og voksne kom til fødselsdag på Store Mølledag for at fejre fødselaren på en solrig dag med let vind, så møllevingerne snurrede. Vores formand Peder Iversen bød velkommen.

Han gav mikrofonen videre til Borgmester Villy Eliasen, som fortalte om de danske møllers historie. Han takkede alle os fra historisk forening og møllelaug, fordi vi gør, at museum og møllen stadig er værd at besøge på alle vores mølledage, hvor omkring 3.500 besøgende om året får en historisk oplevelse.

Kulturborgmester Jens Jørgen Nygaard fortalte derefter om de tre møllere Skenkelsø Mølle har haft, nemlig Peder Pedersen, Lars Hansen og sidst Karl Johan Eriksen, som overdrog møllen til daværende Ølstykke Kommune året 1972. Vi er glade for den opbakning, vores kulturborgmester giver os. Det giver arbejdsglæde til de mange opgaver.

Bagefter blev vi vidne til et modeshow, hvor Frederikke Heick præsenterede modens historie, hvor unge søde modeller poserede i tøj fra 1850érnes krinolinekjoler, til 1980érnes diskobuksedragt. Frederikke fortalte undervejs om, hvordan de økonomiske op- og nedture påvirkede kjolemoden. Hun var en dygtig fortæller, og pigerne var en fryd for øjet, når de præsenterede tøjet på den catwalk, vi havde sat op i dagens anledning. Desuden var der ledsagende musik, der passede til det man lyttede til, i de årgange, kvindemoden blev vist frem for os.

Sidst men ikke mindst fik vi to store lagkager med vores mølle som motiv. Børnene stod i kø for at få lige det stykke kage med vores møllemotiv på. Desuden kunne de riste brød i baghaven, og skolestuen nåede også at åbne på denne minderige dag.

O.B.