Udskriv

Hvad er Ølstykke Historiske Forening?

Vi skal tilbage til en lørdag eftermiddag i oktober 1969, hvor en snes historisk interesserede borgere fra Ølstykke satte hinanden stævne ved jættestuen Møllehøj. De fremmødte var ved dette besøg enige om, at Ølstykke manglede en forening af historisk art. Dette blev initiativet til, at der 3. december på Svanholmskolen var stiftende generalforsamling med 30 fremmødte lokalhistorisk interesserede Ølstykkeborgere, og derved var Ølstykke Historiske Forening en realitet.

Ambitionerne var gode og aktiviteterne flittige, så en hemmelig loge to år efter gav os en humørfyldt pris. Nemlig et par graveskeer og en flintesten som råmateriale til en flintøkse. Logens navn var "De Ølstykke Krudtugler", som stadig er hemmelig og ikke findes mere.

Skenkelsø mølle blev købt af kommunen i 1972, og Historisk Forening så straks ideen med møllen som Ølstykkes vartegn. Nationalmuseet fandt møllen for ung, så Ølstykke Kommune måtte selv stå for møllens bevarelse. I 1975 lavede Historisk Forening et besøg på møllen, og samme år søgte vi om at anvende bygningerne til opbevaring af større historiske effekter. Det blev bevilget, mens småting som billeder og bøger blev samlet på biblioteket.

Året 1977 startede man "Lørdage på møllen", som var 4 mølledage hvor kommunens borgere som hyggestund kunne give en hånd med ved at reparere indleverede redskaber og husgeråd. Samme år startede foreningens medlemsblad med en opfordring om at lave foreningens bomærke. Det blev så det, vi kender i dag, nemlig "Storhånden", en helleristning fundet i Svestrup. Medlemsbladet er i dag på sin 39. årgang med navnet "Nyt om Gammelt".

Møllehuset blev i 1978 ramt af et lynnedslag og nedbrændte. Hen over to år blev det genopført med henblik på foreningslokaler og museumsrum med førsteret for Historisk Forening. Samtidig havde foreningen istandsat møllebygningen, så det hele i 1980 fremstod som et lokalmuseum under kulturelt udvalg i kommunen. Desværre knækkede et par vinger i en storm året efter, men heldigvis ofrede kommunen udgifter til helt nye vinger, så vores store drøm om et aktivt lokalt museum kunne planlægges midt i firserne.

Blandt medlemmerne blev der dannet et møllelaug, som kom på møllerpasserkursus med det mål, at møllen skulle snurre og male mel. Drømmen om det arbejdende museum blev hermed født, og allerede i starten af halvfemserne var besøgsantallet oppe på 1000 personer om året. Vi solgte dog stadig mel fra elektriske kværne, indtil vi i 1995 fik mod og ekspertise nok til en prøvekørsel med den gamle mølle. Alle krydsede fingre, for det er jo voldsomme kræfter at sætte i gang af en flok mølleamatører. Alle medlemmer stod med klumper i halsen, da de store vinger begyndte at bevæge sig, og snurret har de gjort lige siden. Nemlig hver tirsdag og lørdag når vinden er gunstig.

Sejl sættes i april og tages først ned omkring oktober. Det er også i det tidsrum, vi i dag holder mølledage, nemlig de første lørdage i måneden fra kl. 10-14 henover hele sommeren. Vi starter i maj med majstang, som børnene pynter med blomster. Derefter folkedans og korsang m.m.

Er vinden gunstig, snurrer møllen og maler økologisk mel, som kan købes og tages med hjem. Vi har også kaffe og hjemmebag til hygge ved de små borde. Juni er håndarbejdets dag, juli er gammeldags børnetivoli, og sådan fortsætter det med forskellige temaer hver første lørdag i måneden, indtil halloween og julestue afslutter mølleåret. Ud over mølledage har vi forskellige aktiviteter for børn. Dagene bliver altid annonceret i den lokale avis og på hjemmesiden.

Ølstykke Historiske Forening har generalforsamling hvert år i februar måned, og alle med historisk interesse kan melde sig ind her eller hos vores kasserer Preben West Nielsen på tlf. nr. 47 17 80 91 eller skrive en e-mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og modtage en tilmelding og velkomsthilsen.

Ølstykke Historisk Museum er en del af lokalhistorisk arkiv, som enhver også kan henvende sig til om Historisk Forening. Ring blot til Museumsleder Rolf Kjær Hansen på tlf. 72 59 77 70.

Medlemskabet koster i 2015 kun 125 kr. for single og 175 kr. for par.

Vores adresse er: Skenkelsø Mølle, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke. Find adressen på kortet (åbner i nyt vindue).


Med venlig hilsen
Ole Bjørn Andersen, sekretær

Visninger: 12645